jueves, 4 de diciembre de 2008

LES ENERGIES FÒSSILS

1. Quins tipus d’energia no-renovables existeixen? Explica breument en què
consisteix cadascuna d’elles.


-El carbó:es forma a partir de la descomposició de restes biològiques, en un procés que arriba a durar milions d’anys.
-Gas natural: és una mena de gas que es troba sovint en jaciments fòssils de petroli
-Petroli: Es un líquid viscós molt combustible que es va formar fa uns 50 milions d’anys.
-Energia nuclear:S’obté a partir de l’energia que es desprens de la fissió d’un àtom d’urani.

2. Explica com funciona una central tèrmica. Quin és el principal problema
d’aquests tipus de centrals? En coneixes alguna a Catalunya? Digues el nom
del poble on està situada.


-Les centrals tèrmiques produeixen electricitat a partir de l’energia química emmagatzemada en un combustible (petroli ,carbó o combustible nuclear).
El seu funcionament es el següent:
Primer la calor generada al cremar el combustible (carbó, petroli) s'empra per a escalfar aigua en una caldera, que es transforma en vapor.
Segon aquest vapor d'aigua es dirigeix cap a unes turbines i les fa girar, a causa de la seva embranzida.
Tercer un generador, l'aparell capaç de produir electricitat, està acoblat a les turbines, de manera que a mesura que aquestes giren, es produeix l'energia elèctrica.
Quart. el generador està connectat a un transformador que converteix el corrent elèctric perquè es distribueixi per les esteses elèctriques. A més, existeix un sistema de refrigeració que permet convertir el vapor d'aigua que ha passat per les turbines en aigua líquida, que torna a començar el cicle a partir de l'energia tèrmica obtinguda dels combustibles.
- A Catalunya tenim les centrals tèrmiques de Sant Adrià del Besòs (Barcelones),Cubelles (Garraf) i Cercs (Berguedà).

3. Quin impacte mediambiental tenen les energies fòssils?

Les energies fòssils provenen del petroli, s'obté amb l'asecament d'organismes vius, aquests els cremen i obtenen energia, la qual cosa fa que sigui una energia no renovable. Aquesta energia es de les més solicitades en el món perque la utilitzen molt, aixi com el petoli, són molt dolentes perquè provoquen una contaminació al medi ambient i asobre són no renobables vol dir que un dia es gastaran i no la podrem utilitzar més.



4. Quins altres tipus d’energies s’estan estudiant actualment per substituir el petroli com a combustible pels vehicles? Busca imatges dels diferents prototipus.

Al Japó s'esta fent proves i estudis de fer funcionar un vehicle amb una energia renovable, el millor exemple per ara sembla ser l'energia elèctrica utilitzant un motor elèctric, aquest utilitza les forces centriques, peró també té els seus desventatges perque l'energia no es pot emmagatzemar només es pot utilitzar en el moment.
També esta el bio-diesel, una energia que s'utilitza peró que no troben d'una manera correcte perque diuen que no esta bé malgastar aliments quan hi han persones que s'estan morint de gana. I per últim una molt interesant que diu que estan creant una energia que s'asembla a la gasolina, que es pot utilitzar en els vehicles de la ciutat i que no necesita grans extensions de terra per a funcionar.



5. Actualment quin tipus d’utilització de les diferents energies hi ha a Catalunya o a Espanya? I a altres països d’Europa? Perquè creus que es donen aquestes desigualtats?


A Catalunya tenim:



Carbó: 13%



Gas natural: 6%



Nuclear: 9%



Hidràulica: 19%



Cicle combinat: 25%



Règim especial(eòlica 16%, hidràulica 2%, altres energies renovables 2%, no renovables 8%): 28%





Altres països d’Europa:



Carbó: 45%



Gas natural: 24%



Hidràulica: 10%



Biomassa: 8%



Eòlica:6%



Nuclear: 7%




Aquestes desigualtats es donen perquè en països d’Europa es produeix molta energia. No vol dir que en Espanya es produeixi poc, sinó que en alguns països es produeix molt.

No hay comentarios: