jueves, 27 de noviembre de 2008

L'ENERGIA BIOLÒGICA

1. Explica què és l’energia biològica i quin producte ens dóna que és el que
nosaltres podem utilitzar per produir energia?


Part de l’energia del Sol és utilitzada per les plantes, mitjançant la funció clorofíl·lica, per generar materia orgánica, biomassa, que s’aprofita com a aliment, és a dir, com a energia per als éssers vius, o com a combustible.
La biomassa es pot aprofitar directamen com a combustible sòlid o per a l’obtenció de combustible sòlids (carbó vegetal), gasosos (biogás) i líquids (biocombustibles).


2. Explica què és un biodigestor, de quines parts està compost i com funciona.

Un biodigestor és un recipient tancat, de forma cilíndrica, que pot ser de diferents materials, com ara argila, ciment, metall o plàstic.

El biodigestor disposa d’un tub a través del qual es facilita l’entrada de les matèries orgàniques (llots de depuradores, residus agrícolas i ramaders, matèria orgànica de les deixalles urbanes, etc.), juntament amb aigua, i d’un tub de sortida que permet l’evacuació del material ja descompost per l’acció bacteriana.

El fenomen de biodigestió ocurreix perquè existeix un grup de microorganismes bacterians sense oxígen presents en el material fecal que, a l'actuar sobre les deixalles orgàniques d'origen vegetal i animal, produïxen una barreja de gasos amb alt contingut de metà anomenada biogàs, summament eficient si s’utilitza com combustible. Com resultat d'aquest procés genera residus amb un alt grau de concentració de nutrientes i matèria orgànica (ideals com fertilitzants) que poden ser aplicats frescos, doncs el tractament sense oxígen elimina les dolentes olors i la proliferació de mosques.


3. Quins dos tipus d’energia podem produir amb el biogàs?

Una és l’energia térmica i l’energia eléctrica.


4. A nivell domèstic hi ha algun tipus de compostatge que es pugui fer? Explica
en què consisteix i quins materials podem utilitzar i quins no.

Si. El compostatge domèstic és el procés de descomposició biològica de materials orgànics.
Els materials que podem utilizar són la resta de menjar i les podes del jardí, restes de sega d’herba, les fulles caigudes dels arbres, panyals i compreses, ossos, serrí, residus de infusió i café, cáscares d’ous i fruits secs, cendre de fusta, paper de cuina… El material que utilitzem ha de ser una barreja entre sec i humit. És a dir, productes orgànics.
Els productes que no podem utilizar són els productes inorgànics, com per exemple: articles de pell, restes de cerámica, restes de bricolatge, pols d’escombrar, paper d’alumini, restes de carn i peix, cendres i colilles de tabac, tetrabrics, plàstics, llaunes, chapes, metals, tapons de corxo…


5. Quins avantatges mediambientals té aquest tipus d’energia? Raona la teva
resposta. (mínim 10 línies)

• Balanç neutre en emissions de CO2. Realitzada en les condicions adequades, la combustió de biomassa produeix aigua i CO2, però la quantitat emesa d'aquest gas, va ser captada prèviament per les plantes durant el seu creixement. És a dir, el CO2 de la biomassa viva forma part d'un fluix de circulació natural entre l'atmosfera i la vegetació, pel que no suposa un increment del gas hivernacle en l'atmosfera (sempre que la vegetació es renove a la mateixa velocitat que es degrada).
• No produeix emissions sulfurades o nitrogenades (pluja àcida), ni tot just partícules sòlides.
• Com una part de la biomassa procedeix de residus que és necessari eliminar, el seu aprofitament energètic suposa convertir un residu en un recurs.

Aquest tipus d’energia té uns importants avantatges mediambentals, perquè en el nostre planeta hi ha molt de diòxid de carboni, i aquesta energia el que fa es produir-hi però la mateixa vegetació l’absorbeix i expulsa oxígen, això és un molt bon avantatge tant per els éssers humans com per el nostre planeta, cosa que altres energies no ho fan. És a dir, aquesta energía si l’utilitzem no fa mal bé el nostre planeta i això és molt important perquè a causa de tot el diòxid de carboni i les emissions sulfurades o nitrogenades i tot els productes tòxics que fan mal bé el planeta estan causant el anomenat canvi climàtic. Aquest canvi climàtic pot causar unes catástrofes molt grans al planeta. Aquest tipus d’energia la tindrien d’aprofitar el màxim i treuren totes les aportacions possibles perquè és la menys contaminant que hi pot haver. En l'actualitat s'estan fent nombrosos experiments amb distints tipus de plantes per a aprofitar de la millor forma possible aquesta prometedora font d'energia.

No hay comentarios: